World Childhood Foundation i samarbete med Georg Jensen Damask

I kampen mot övergrepp på barn

Med anledning av 20-årsdagen av World Childhood Foundations grundande 2019 beslutade H.M. drottning Silvia, grundare och hedersordförande i styrelsen, att låta sin personliga påskduk gå i produktion till förmån för fonden. Duken har sedan vävts och sålts av Georg Jensen Damask, som hoppas att den speciella designen kan bidra till att skapa uppmärksamhet kring brott mot barns rättigheter i hela världen. För varje såld duk i Sverige går SEK 1000 oavkortat till World Childhood Foundations arbete.

World Childhood Foundation grundades 1999 av H.M. drottning Silvia i samarbete med 14 familjestiftelser, privata investerare och företag som alla delade samma vision – att skydda barns rätt till en trygg barndom och förbättra levnadsvillkoren för utsatta barn. I dag arbetar stiftelsen främst som inkubator för lokala initiativ som syftar till att förebygga våld och sexuella övergrepp på barn. Sedan 1999 har många projekt runt om i världen fått stöd av Childhood Foundation, och flera tusen barn har därför fått en tryggare barndom – fri från övergrepp och våld.

Läs mer om World Childhood Foundation här.
H.M. drottning Silvia
H.M. drottning Silvia
En duk med ett speciellt ändamål
Duken har en mycket speciell betydelse för den svenska kungafamiljen. Ursprungligen vävdes en trilogi av dukar i var sin design som en gåva till H.M. drottning Silvia på hennes 60-årsdag. En röd till jul, en gul till påsk och en klassisk vit för alla årstider och tillfällen. Alla dukarna pryds av drottningens monogram, och hon står själv bakom den eleganta designen i samarbete med den danska designern Diana Holstein. Nu har den kungliga påskdesignen väckts till liv för att hjälpa världens barn.

Historien om drottning Silvias påskduk
På Georg Jensen Damask är vi stolta över att bidra till World Childhood Foundation genom att väva och sälja duken och därmed stödja förebyggandet av övergrepp mot barn. Uppskattningsvis ett av fem barn i Sverige kommer att bli offer för sexuella övergrepp någon gång under sin barndom – och i många delar av världen är denna siffra ännu högre (källa: Stiftelsen Allmänna Barnhuset). Problemet är långtgående och övergreppen äger rum i alla kulturer och samhällsskikt.

Christian Borch, VP Product Management, hoppas att dukens särskilda historia och syfte kan leda till samtal om barns välbefinnande varje gång den används:

”Det betyder mycket för oss på Georg Jensen Damask att stödja World Childhood Foundation i deras arbete. Därför är vi mycket tacksamma för att H.M. drottning Silvia har sagt ja till att använda sin personliga design för att samla in medel till organisationen och framför allt skapa uppmärksamhet kring hur vi kan motverka övergrepp på barn och unga. En duk håller länge och kan utgöra en bra anledning till att ta upp svåra frågor när familj och vänner samlas runt bordet. Min förhoppning är att fler kommer att sprida budskapet om H.M. drottning Silvias arbete genom World Childhood Foundation och därmed bidra till att bryta tystnaden om övergreppen samt stödja organisationen aktivt eller ekonomiskt.”

Den unika duken vävd i 100 % egyptisk bomull och pryds av H.M. drottning Silvias personliga monogram. Duken finns i färgerna White och Yellow. När du köper en duk får du dessutom ett Childhood-armband som tack och som en symbol för ditt stöd till utsatta barn och till stiftelsen. Armbandet består av tio pärlor i olika färger som var och en symboliserar en artikel i FN:s barnkonvention – ett vittnesbörd om att varje barn har rätt till en barndom fri från våld och sexuella övergrepp.

Se Drottning Silvias Påskduk.
Drottning Silvias Påskduk - White och Yellow