VÄVPROCESSEN

I vår vävprocess arbetar vi med fokus på kvalitet, funktion och livslängd. Vi dyker djupt ner i garner, bindningar och vävningar, och arbetar konstant med att hitta nya strukturer som kan uppfylla ett behov i våra kunders stressiga vardag. Från ett projekts start till dess att färdigvävd textil ligger på lagret går det ofta flera år, eftersom vi testar och går igenom vävningarna många gånger under processens gång.

Visste du att?

•  Det går åt ca 23 600 enskilda trådar i en Arne Jacobsen damastduk på 165 x 260 cm.
•  Det tar upp till 2 dagar att trä en vävstol.
•  Det tar tre månader från att ett set sängkläder sätts igång på väveriet tills det ligger klart på skrädderiet.

Kvaliteter och garner

Oavsett vilket material vi väver i, är det alltid med fokus på kvalitet, funktionalitet och hållbarhet. Vi arbetar med flera olika typer av garner som var och ett har sina specifika fördelar och egenskaper.

Bomull:

Vi använder egyptisk bomull i de allra flesta av våra produkter. Egyptisk bomull är den finaste bomullsvarianten med längst fibrer och produceras i de flesta länder som producerar bomull. Namnet är därmed i högre grad en kvalitetsbeteckning än ett uttryck för ursprungslandet. Bomullens fiberlängd har stor betydelse för kvaliteten. Längre fibrer ger ett starkare och finare garn. Det innebär att endast 3-5 % av skörden världen över kan användas i vår produktion. Vi använder dock även kombinationer av bomull med långa och medellånga fibrer när funktionalitet eller andra orsaker kräver det. I exempelvis handdukar är öglorna vävda med långfibrig bomull som ger extra mjukhet och basen, som öglorna vävs på, är vävd med en bomull med kortare fibrer eftersom dessa har en bättre absorptionsförmåga. Detsamma gäller för kökshanddukar där en bomull med kortare fibrer är bättre på att absorbera och avge vätska.

Lin:

I linproduktionen använder man det innersta lagret av stammen för att utvinna fibrerna och framställa garn. I sin naturliga form är lin ett grovt och relativt styvt material, men eftersom vi vill ha ett särskilt fint lin, kräver det flera bearbetningsprocesser för att uppnå den rätta mjukheten. Det unika med lin är att det är ett mycket slitstarkt material som bara blir mjukare när det används. Dessutom har lin en rad naturliga fördelar som innebär att det både är värmereglerande och antiseptiskt. Nästan allt lin produceras i Europa eftersom klimatet här är optimalt. Våra textilier i 100 % lin har både skördats och vävts i Europa.

Ull:

Vi använder ull i vår kollektion med accessoarer. Vi har kuddar och plädar i olika typer av ull. Fördelen med att använda ull till kuddar och plädar är att ull har en mycket god isoleringsförmåga och därmed värmer skönt under kalla kvällar. Dessutom håller ull färgen bra, är motståndskraftigt mot slitage och lockar sig inte.

Infärgning

Bomull, lin och ull kan infärgas på flera olika sätt: Som fibrer, innan de spinns och tvinnas, som metervara (styckinfärgning) – och slutligen genom garninfärgning. Vi använder primärt garninfärgning eftersom denna typ av infärgning säkerställer högsta möjliga färg- och tvättäkthet för hemtextilier. Samtidigt gör garninfärgning att man kan arbeta med olika färger och därmed skapa mer kontrast i designen. Vid infärgning anpassas och kontrolleras förhållandet mellan mängden färgämne, temperatur, tryck och tid noga. För att få en produkt som är lätt att behandla, tål tvätt i 60 °C och kan strykas eller rullas i upp till 200 °C utan risk för färgpåverkan, ställer vi höga krav på färg- och ljusäkthet.

Vävning

Vävning är sammanflätningen av två vinkelräta trådsystem där de längsgående trådarna bildar inslag, medan de tvärgående trådarna bildar varpen. Man kan arbeta med skaft- och/eller jacquardvävning, där skaftvävning producerar enkla mönster i rutor och ränder medan jacquardvävning möjliggör avancerade mönster och designer som vi känner igen från damastdukar och sängkläder.

Bindningar

Bindningar är de sammanbindningspunkter som uppstår varje gång som varp och inslag passerar varandra i ett mönster: Det finns tre basbindningar – tuskaft, kypert och satin. Vi använder alla tre bindningsmetoderna beroende på produkt och design. De olika bindningarna bidrar på var sitt sätt till att framhäva det optimala uttrycket hos de olika designerna.

Tuskaft:

Tuskaftbindning är den enklaste av de tre bindningarna och används till exempel i våra lakan. Varptrådarna går växelvis över och under inslagstråden. Bindningen ger en mycket slitstark produkt.t.Kypertbindning:

Bindningen, som också kallas twill, bildar ett diagonalt mönster i tyget. I kypertbindningar går varptråden över två och under en inslagstråd. Eftersom bindningen har färre bindningspunkter än tuskaftbindningen blir resultatet en mycket smidig produkt som vi exempelvis kan se i våra kökshanddukar.


Lærredsbinding:

Varptråden går över fyra och under en inslagstråd i en 5-bindig satin. Denna bindning ger en mycket blank och glansig yta. Därför är satinbindningen den mest använda bindningen i våra dukar och vårt sänglinne. Sängkläder som vävs med satinbindningar kännetecknas dessutom av en stor smidighet och andningsförmåga.


Efterbehandling

Det går att tillföra en rad extra användningsegenskaper till bomullsgarner och vävda bomullsmetervaror med hjälp av efterbehandling. Georg Jensen Damask använder mercerisering, som en efterbehandlingsprocess för bomullsprodukter som ger ett blankt och glansigt utseende samtidigt som fibrerna stärks och blir ytterligare smutsavvisande. Lakan efterbehandlas genom sanforisering som är en tvångskrympning som stabiliserar metervaran och säkrar produktens dimensioner. Enskilda dukar efterbehandlas så att de blir smutsavvisande och mycket lätta att hålla rena. Linnesängkläder och kimonos genomgår en efterbehandlingsprocess som mjukgör fibrerna och dämpar det naturligt rynkiga som finns i linne.

Vävtekniken Damast

Damast, som vi är särskilt kända för, är en vävteknik som ursprungligen härstammar från Han-dynastins Kina (200 år f.Kr.), där den användes för framställning av färgrika och eleganta silkestyger. Tekniken spred sig till Orienten via Sidenvägen, och Damaskus i Syrien blev huvudsäte för damasttekniken. På medeltiden dök tekniken upp i södra Europa och spred sig norrut där den fick ett nytt centrum i Haarlem i Holland. Det var här som familjen Georg Jensen introducerades för vävtekniken och tog den till Danmark. Damasttekniken karaktäriseras av täta och fintrådiga textilier. Reliefuttrycket med matta och blanka ytor uppstår genom att den tvärgående (varpen) och den längsgående tråden (inslag) växelvis dominerar mönstret. Damastvävningen utförs på en jacquardvävstol och där används primärt satinbindningar för att ge den vackra designen det rätta uttrycket och hög detaljrikedom.

Kvalitetskontroll

Våra kunder förknippar oss med hög kvalitet och därför arbetar vi målinriktat med kvalitetskontroller av våra produkter. I nära samarbete med våra leverantörer har vi utarbetat detaljerade specifikationer för de toleranser vi kan acceptera för garnernas ojämnheter och färgdifferenser. Innan leverans kontrollerar leverantören att toleranserna uppfylls – och vid mottagandet går vi på nytt igenom produkterna för att säkerställa att eventuella variationer ligger inom specifikationerna. Den strikta kvalitetskontrollen garanterar att produkterna från Georg Jensen Damask alltid lever upp till kravet på hög kvalitet – och säkerställer att vi har en osedvanligt låg reklamationsgrad på bara 0,2 %.