Tvätt och fläckborttagning

Fläckborttagning

Om fläckarna inte går bort i vanlig tvätt, hittar en många goda råd, hur du kan ta bort vanliga fläckar och samtidigt bevara den höga damaskkvaliteten. Om du använder fläckborttagningsmedel, ska bruksanvisningen följas noga, då en del produkter kan skada tyget. Prova alltid på ett mindre synligt ställe först, så att du är säker på att varken färg eller fiber påverkas. Behandla alltid fläcken innan produkten tvättas – detta minskar bindningen av fläckens färgämnen.

Pollen

Det är svårt att få bort fläckarna helt. Dammsug fläcken, lägg färglöst tvättmedel på, och låt det ligga 3-4 timmar. Tvätta i min. 60°C.

Choklad/chokladglass

Lägg färglöst tvättmedel på fläcken. Låt tyget ligga i 3-4 timmar, och tvätta i min. 60°C. Gnid eventuellt avfettningsmedel om fläcken inte har försvunnit helt. Följ bruksanvisningen.

Läsk

Fukta fläcken med färglöst tvättmedel. Låt ligga i 3-4 timmar, och tvätta i 60°C.

Fett

Som regel försvinner fettfläckar i min. 60°C. Alternativt kan fläcken gnidas med färglöst tvättmedel.  

Frukt/fruktsaft/marmelad

De flesta frukt- och saftfläckar försvinner i 95°C. Om färska fläckar sköljs av snart är det större chans att de försvinner. På färgade produkter kan man använda färglöst tvättmedel, låt tyget ligga i 3-4 timmar och tvätta sedan i 60°C.

Hårfärg

Fläcken kommer som regel att vara omöjlig att få bort.

Mögel/lukt

Vita produkter tvättas i 95°C. Färgade produkter tvättas i 60°C med lite ättika. Desinfektionsmedlet Rodalon är särskilt effektivt. Följ bruksanvisningen.  

Kaffe/kakao

Om fläckarna är färska, skölj under rinnande vatten. Gnid försiktigt på fläcken och låt vattnet tränga igenom tyget. Gamla fläckar försvinner oftast i 95°C. För färgade produkter doppas fläcken först i helmjölk och gnids sedan med färglöst tvättmedel. Tyget ska ligga och dra i 3-4 timmar och sedan tvättas i 60°C. Alternativt kan man använda glycerol innan tvätt.

Mjölk/mjölkprodukter

De flesta fläckar försvinner i 60°C. Alternativt kan man gnida in färglöst tvättmedel, låta tyget ligga i 3-4 timmar och tvätta sedan i 60°C.

Rödvin

En fläck från rödvin med mycket garvsyra kan vara omöjlig att få bort. Som utgångspunkt är det dock viktigt att reagera snabbt: Skölj med rinnande vatten, och låt vattnet tränga in i fläcken medan man gnider försiktigt. Tvätta sedan i 60°C. För intorkade fläckar fukta med tvättmedel, låt det ligga i 3-4 timmar och tvätta i 60°C.

Stearin

Se till att fläcken stelnar genom att lägga tyget i fryser eller genom att lägga en plastpåse med is ovanpå stearinfläcken. Knäck och skrapa sedan bort så mycket som möjligt. Fläcken kommer mest troligt att försvinna i efterföljande tvätt i 60°C. För färgat stearin kan man med fördel använda färglöst tvättmedel, låta tyget ligga i 3-4 timmar och tvätta i 60°C. En annan möjlighet är att stryka med läskpapper/kaffefilter på båda sidor av fläcken. Det suger ut stearinet ur tyget. Färgrester kan alternativt tas bort genom att gnida försiktigt med denaturerad sprit.

Tomat/ketchup

Behandlas som rödvinsfläckar.

Blod

Färska blodfläckar på vita damastprodukter tvättas normalt i 95°C. Blodfläckar på färgade produkter tas bort genom att gnida kallt vatten på fläcken och låta vattnet tränga igenom tyget - varmt vatten binder fläcken. Tvätta sedan i 60°C. Om blodfläckarna är gamla, läggs produkten i blöt. Använd ljummet vatten med färglöst tvättmedel och låt tyget dra i max. 30 minuter. Gnid sedan försiktigt på fläcken och låt vattnet tränga igenom fläcken. Tvätta i 60°C. Mycket gamla fläckar kan som regel inte tas bort.
Se också tvättanvisningar