• 100 dagars returrätt
 • Fri retur
 • Skickar dagligen
 • 257 års stolta traditioner
 • Fri frakt vid kôp ôver 600 SEK
Välj språk

Tvätt- & skötselråd


För att få största möjliga glädje av produkten många år framöver rekommenderar vi att du alltid följer produktens tvättråd. Undvik att använda sköljmedel, optiskt vitt och blekmedel. Vi rekommenderar DAMAVASK, vårt specialutvecklade tvättmedel, som utöver tvätt även beskyddar och återställer färgerna. Undvik blötläggning och ta bort fläckar med fläckborttagning utan optiskt vitt innan tvätt. Följ alltid instruktionerna på fläckborttagningsmedlet. Färgade produkter tvättas separat de första 2-3 gångerna.

Sänglinne, bord- och kökstextilier vävda av 100% bomull

Vi rekommenderar att du viker upp produkten helt innan tvätt och inte överfyller tvättmaskinen. Tvätta i 60°C. Sträck försiktigt efter tvätt. Vita damaskprodukter tål tvätt i 95°C.


Ytbehandlade bordstextilier vävda av 100 % bomull (Märkta med Rucostar)

Tvätta i 60°C. Mangling och strykning på max. 150°C. Vita dukar med ytbehandling är lite mer off-white än vita dukar, som inte är ytbehandlade. De bevarar sin smutsavvisande effekt upp till 10-15 tvättar.


Akrylbehandlade dukar vävda av 100% bomull

Tvätta i 30°C. Sträck försiktigt efter tvätt. Ska strykas på baksidan, detta hjälper till att upprätthålla coatingeffekten.


Bordstextilier vävda av 100% linne

Eftersom lin är naturligt antiseptiskt, rekommenderar vi skontvätt i 40°C. Sträck försiktigt efter tvätt i lätt fuktigt tillstånd eller med ånga.


Dukunderlag - ftalat-fri PVC-belagd frotté

Tål tvätt i 95°C och torktumling i medelvärme. Vi rekommenderar att man tvättar och torkar behandlade textiler tillsammans med obehandlade textilier med förhållandet 1:1 så man säkerställer tillräckligt med kanaler till vattentransport när textilierna trycks ihop. Stryks endast på frottésidan.


Diskhanddukar vävda av 50% bomull och 50% linne

Innan man använder diskhanddukar första gången rekommenderar vi att lägga dem i blöt i 24 timmar, och sedan tvätta dem i 60°C. På det sättet får du de bästa möjliga torkegenskaperna från början. Kom ihåg att vika ut diskhandduken helt innan den blötläggs.


Disktrasor, kökshanddukar och diskhanddukar vävda av 100% linne

Innan man använder produkten första gången rekommenderar vi att lägga dem i blöt i 24 timmar, och sedan tvätta dem i 60°C. På det sättet får du de bästa möjliga torkegenskaperna från början. Kom ihåg att vika ut produkten helt innan den blötläggs. Tvätta i 60°C. Sträck produkten försiktigt efter tvätt. Vi rekommenderar strykning med ånga.


Frotté vävd av 100% bomull

Innan du använder frottén rekommenderar vi att du lägger den i kallt vatten i ungefär 1 timme och sedan tvättar i 60°C. Det får öglorna att låsa sig och minskar risken för lösa trådar. Samtidigt ser du till att få de bästa torkegenskaperna från början. Vita damaskprodukter tål tvätt i 95°C.


Kimono vävd av 100% bomull

Vi rekommenderar tvätt i 40°C, dock max 60°C. Sträck försiktigt efter tvätt.


Kimono vävd av 100% lin

Eftersom lin är naturligt antiseptiskt, rekommenderar vi skontvätt i 40°C. Sträck försiktigt efter tvätt i lätt fuktigt tillstånd eller med ånga.


BASE clutch och väska av 100% bomull

Vi rekommenderar tvätt i max 60°C. Produkten sträcks försiktigt efter tvätt och stryks i lätt fuktigt tillstånd eller med ånga.


Kuddar och plädar av stickad ull

Tvätta i ullprogram på 30°C och använd ulltvättmedel. Sträck produkten lätt till rätt form och låt den plantorka.


Pläd av 100% bomull

Tvätta separat i 30°C som ulltvätt, sträck lätt och plantorka pläden.


TRIPP pläd av 100% lammull

Ska kemtvättas.


KUBUS kuddar och sängöverkast i 60% bomull och 40% viskos

Kan kemtvättas eller tvättas separat i 40°C.


FACET sängöverkast av 100% bomull

Tvätta i 30°C. Sträck försiktigt efter tvätt.


Julgransmatta vävd av 100% bomull

Vi rekommenderar tvätt i 60°C. Sträck försiktigt efter tvätt.


CHINDI quiltat täcke vävt av 100% bomull

Vi rekommenderar tvätt i 60°C. Sträck försiktigt efter tvätt.


Behöver du ytterligare råd?

Då kan du hitta fler goda råd om hur du bäst tvättar och sköter din damaskprodukt:
 • Dukar, sänglinne och lakan bör centrifugeras vid högst 800 varv, då det sliter avsevärt mindre på produkterna

 • Handtvätt är inte mer skonsamt än maskintvätt. Tvätta därför i maskin, om inte tvättsymbolerna anvisar annat. Använd eventuellt maskinens förtvättprogram.

 • För att beskydda damaskprodukternas färg bör du använda tvättmedel utan blekmedel och/eller optiskt vitt. Använd med fördel DAMAVASK, som kan köpas här på sidan eller i en av våra butiker.

 • Dosera alltid efter anvisningarna på förpackningen. Överdriven användning av tvättmedel kan orsaka allergier och hudproblem.

 • Bevara den absorberande egenskapen hos frottéhanddukar, diskhanddukar och kökshanddukar genom att inte använda sköljmedel. Sköljmedel kan dessutom skada damaskprodukternas klara färger. Väljer du trots det att använda sköljmedel så följ doseringsanvisningarna på förpackningen.

 • Tvätta vita/ljusa produkter för sig.

 • Frottéhanddukar och liknande bör inte tvättas tillsammans med damaskdukar och sänglinne.

 • Undvik att överfylla maskinen. Det kan uppstå permanenta veck som kan vara omöjliga att stryka bort och produkten kan få slitveck.

 • Torktumling sliter onödigt hårt på damaskdukar och sänglinne.

 • Ull ska aldrig torktumlas.

 • Fläckar bör alltid behandlas innan tvätt. Följ anvisningen på fläckborttagningsmedlet, och prova alltid först på ett mindre synligt ställe.


Läs mer om fläckbortttagning.
GEORG JENSEN DAMASK

Georg Jensen Damask är en kulturbärare av både dansk designtradition och hantverkshistoria. Vår historia bygger på stolta vävtraditioner sedan 1756 men det har funnits vävare i familjen bakom Georg Jensen Damask ända sedan 1500-talet. Både då och nu baseras textilierna på klassisk design, med fokus på funktionalitet och kvalitet.  

Genom åren har vi samarbetat med några av de mest erkända vävarna, designerna och arkitekterna som Arne Jacobsen, Cecilie Manz, Andreas Engesvik, Margrethe Odgaard och Nanna Ditzel. Dessutom har vi utfört åtskilliga projekt med kungahuset och kan med stolthet kalla oss för Kunglig Hovleverantör.