TRÅDTÄTHET

Är trådtätheten ett uttryck för kvalitet?

Thread count eller trådtäthet är ett begrepp som ofta används i samband med kvalitetsbestämning av textilier. Trådtätheten anger antalet trådar per tum (2,54 cm) i metervaran.

På senare år har trådtätheten blivit en mycket populär kvalitetsindikator för framför allt sängkläder, men detta är inte rättvisande, eftersom trådtätheten inte ensamt avgör sängklädernas kvalitet. Brist på internationella standarder för trådtätheten gör att textilier med exakt samma trådtäthet kan ha olika märkning, och det kan göra det svårt att genomskåda produktens egentliga kvalitet. På Georg Jensen Damask har vi därför valt följande grundläggande parametrar som kriterier för kvalitet: fiberns kvalitet, garnets kvalitet, infärgning, vävningsprincip, efterbehandling och trådtäthet.

1. Fiberns kvalitet (egyptisk bomull, bomull och lin)

2. Garnets kvalitet

3. Infärgning

4. Vävningsprincip

5. Efterbehandling/mercerisering

6. Trådtäthet

1. Fiberns kvalitet

Kvaliteten på växtfibrer, såsom bomull, beror på fiberns längd och finhet. Ju längre fiber desto starkare och finare tråd. Egyptisk bomull ger den längsta bomullsfibern. Fiberlängden hos egyptisk bomull är mellan 30 och 50 mm. Georg Jensen Damask använder egyptisk bomull till dukar, sängkläder och handdukar. Även lin används till dukar, kimonor, diskhanddukar och disktrasor.

Lin är en hållbar textilråvara med goda egenskaper: det är slitstarkt, antibakteriellt, värmeisolerande och har en svalkande effekt på kroppen under sommaren. Det absorberar även fukt utan problem. Linet har i själva verket till viss del samma egenskaper som ull.

2. Garnets kvalitet

Våra textilier är alla vävda av de bästa kvalitetsgarnerna som infärgas före vävningen för att uppnå högsta färgäkthet. Garn är en gemensam beteckning för en sträng av textilfibrer. Trådkonstruktionen visar om produkten består av enkla eller tvinnade trådar. Georg Jensen Damask använder uteslutande enkla garner till sängkläder, vilket enbart är möjligt för att vi huvudsakligen använder egyptisk bomull. En hög trådtäthet kommer från tvinnade garner, som normalt ger en grövre produkt. Ta till exempel lin. Det är en kvalitetsprodukt, men det har en trådtäthet på bara 50. Anledningen till detta är att de enskilda linnetrådarna är starkare än bomullstrådar. En hög trådtäthet kan därför inte vara den enda kvalitetsindikatorn.

3. Infärgning

Georg Jensen Damask använder främst garnfärgning, eftersom denna typ av infärgning ger högsta möjliga färg- och tvättäkthet för hemtextilier. Men man måste vara medveten om att även en ljusäkta färg bleknar vid långvarig exponering för solljus.

4. Vävningsprincip

Damastvävningstekniken kännetecknas av täta och fintrådiga textilier. Vävning är en sammanflätning av två vinkelräta trådsystem, där de längsgående trådarna bildar varpen, medan de tvärgående trådarna bildar inslaget. Du kan arbeta med skaft- och/eller jacquardvävning, där skaftvävning skapar enkla mönster i rutor och ränder, medan jacquardvävning möjliggör avancerade mönster och designer, som bland annat finns i damastdukarna.

Bindningar är de sammanflätningspunkter som uppstår varje gång trådarna i varpen och inslaget passerar varandra i ett mönster. Det finns tre grundläggande bindningar – tuskaft, kypert och satin.
På Georg Jensen Damask används alla tre bindningsmetoderna, beroende av slutprodukten. De olika bindningarna framhäver uttrycket i de olika utförandena på olika sätt.

5. Efterbehandling/mercerisering

Det går att tillföra bomullsgarner och vävda bomullsmetervaror olika extra egenskaper genom efterbehandling. På Georg Jensen Damask använder vi mercerisering, som är en hållbar efterbehandlingsprocess av bomullsprodukter.

Behandlingen ger ett slätt och glansigt utseende samtidigt som fibrerna stärks och blir mer smutsavvisande.

6. Trådtäthet

Det är alltså inte antalet trådar per tum, utan snarare kvaliteten på bomullen och själva vävningen som är det verkliga kvalitetsmärket.