Salto

Designduon och äkta paret Rikke och Kasper Salto har båda en bakgrund från Danmarks Designskola.

Kasper utbildade sig först till möbelsnickare 1988 där han mottot en silvermedalj för sitt lärlingsverk. 1994 tog han examen från Danmarks Designskola och fortsatte med en termin på Art Center, College of Design i Schweiz. Under 1996 undervisade han på Den Kungliga Danska Konstakademin. Från 1994 till 1998 var Kasper Salto anställd hos Rud Thygesen som är en av de mest betydande danska möbeldesignare i nutid. Sedan 1998 har Kasper varit självständig med egen studio i Köpenhamn. Kasper arbetar med en rad tongivande producenter inom möbler och belysning, bland annat, Fritz Hansen, Lightyears, DubaB8, Engelbrechts Furniture, Stærk Design och Nemo Lighting i Italien.

Rikke Salto är utbildad på institutet för rum- och möbeldesign vid Danmarks Designskola och var knuten till Textilinstitutet under sina sista år där. Som ett led i hennes utbildning tillbringade hon ett år på Royal College of Art i London. Hon motton Svend Granns Mindelegat-stipendium i samband med sitt kandidatprojekt och har sedan dess mottagit flera premier i olika designtävlingar.

Rikke Salto kommer från en familj med arkitekter och började att designa i en mycket tidig ålder. Rikke Salto återupptäcker konkreta föremål i nya fragmenterade verk, men alltid med respekt för den ursprungliga idén. Från denna utgångspunkt tillför hon så lite som möjligt med lägger till ett nytt eller annat djup till intrycket. Enligt Rikke Salto är det alltid lätt att lägga till något, medan den riktiga konsten bestå av att förenkla saker och ta bort något - det är den stora utmaningen. Rikke arbetar främst med design av textilier och färgsättningar, för välkända varumärken som Kvadrat och Fritz Hansen.

För Georg Jensen Damask har Salto designat disktrasorna LINEN.