_Alt_text

Porträtt

Bodil Bødtker-Næss

Väverskan och formgivaren Bodil Bødtker-Næss (1942–1988) är ett betydande namn inom dansk textilkonst. Hon har tecknat några av Georg Jensen Damasks mest ikoniska motiv och var en del av den inre cirkeln av textilkonstnärer kring Georg Jensen Damasks väverier på 1970-talet. Bland annat skapade hon år 1975 mönstret till Georg Jensen Damasks klassiska julduk och 1979 mönstret till påskduken.

 

Bodil Bødtker-Næss tog examen från textillinjen på Kunsthåndværkerskolen i Köpenhamn och debuterade på Charlottenborgs vårutställning år 1964. Hon arbetade ofta i stora format och med kompositioner som bygger på enkla bladformer som hålls på plats av exakta geometriska linjer, och har under årens lopp utfört många storskaliga dekorations- och designuppdrag. Som lärare och inspiratör påverkade hon en hel generation av unga vävare.

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text

Bodil Bødtker-Næss ställde höga krav på vävhantverket och professionellt experimenterande, och hennes starka känsla för fibrer och garn omsattes i naturinspirerade damastmönster och ornament, vilket hos Georg Jensen Damask bland annat ledde till utformningen av den ikoniska julduken.

 

Juldesignen bygger på ett motiv av flätade julhjärtan och stiliserade grankvistar som genom en enkel grafisk komposition bildar ett samlat mönster. En diskret men igenkännbar design som framkallar stämning och minnen när duken läggs på bordet.

 

I dag är det ikoniska julmotivet med julduken ett återkommande tema i en större damastvävd julkollektion som förutom den klassiska duken även innehåller bordstabletter, bordslöpare, diskhanddukar och en julgransmatta.