_Alt_text

När textilier får nytt liv

Trasmattan är en på alla sätt speciell produkt: Den minimerar spill i vår textilproduktion och har en spännande historia bakom sig som började i förnäma svenska hem.
Den vävda trasmattan är fortfarande lika aktuell i inredningen som den var i mitten av 1800-talet när man började väva den.
Historien om trasmattor började på Sveriges slott och herrgårdar där mattorna var en form av statussymbol. På den tiden var textilier väldigt dyra och att lägga dem på golvet ansågs därför som något utöver det vanliga.
Trasmattorna vävdes av gamla och slitna kläder eller förkläden som klipptes eller revs i remsor och sedan vävdes ihop, och det var kvinnorna som vävde dem. Konsten att väva gick i arv från mor till dotter, och det var ofta ett familjeprojekt där även barnen i huset fick vara med när tyget skulle rivas och rullas. Tillverkningen av trasmattor skedde vanligtvis på vintern.

_Alt_text

RESTER FRÅN KIMONOR OCH KÖKSHANDDUKAR
I slutet av 1800-talet hade det blivit väldigt vanligt med trasmattor och de förekom inte bara i de mer välbeställda hemmen. Det var sannolikt vid den här tiden som man började väva trasmattor även i Danmark.
På Georg Jensen Damask betraktar vi fortfarande trasmattan som en fantastisk produkt som dessutom utgör en naturlig del av vårt arbete mot ett hållbart textiluniversum. Vi arbetar hårt för att minimera avfallet, och vår trasmatta vävs av rester från produktionen av diskhanddukar, lakan och kimonor som vi river sönder och väver ihop.
”Det gläder mig verkligen att vi kan återvinna de rester som vi alltid får i produktionen för att göra en produkt som många människor uppskattar. Det är viktigt för oss att arbeta med upcycling”, förklarar Christian Borch, Head of Product Creation på Georg Jensen Damask.
Trots sin långa historia är trasmattan en väldigt aktuellt produkt som passar utmärkt i både hemmet och sommarstugan och skapar en lätt och trevlig stämning.
Titta närmare på trasmattan som finns i olika färger och storlekar här.

INSPIRATION

Shop the look