_Alt text

Mjuk, starkt och vackert

Vi har alltid vävt med linne på Georg Jensen Damask. Detta starka och vackra material var det enda vi vävde med i över hundra år tills bomullen kom till Danmark.
Enkelt, naturligt och nästan omöjligt att slita ut. Det finns många anledningar till att linne fortfarande är ett av våra favoritmaterial. Linne ger ett vackert och klassiskt uttryck som passar bra i skandinavisk inredning och design där fokus ligger på bra, naturliga material med lång hållbarhet.
_Alt_text

Lin är en av de äldsta växter som har använts för textilframställning, och detta naturliga material var det enda vi vävde med fram till tiden runt andra världskriget då bomullen blev tillgänglig i stora mängder. Allt från sängkläder till handdukar och dukar vävdes i linne.

VACKRARE MED TIDEN
Trots att bomull har gått om linne som det material vi använder mest är linne fortfarande populärt. Detta beror inte minst på att linne har så otroligt många goda egenskaper: det är ett starkt material som är så gott som omöjligt att slita ut, det håller i många år, och blir bara vackrare och mjukare med tiden. Samtidigt har det hög uppsugningsförmåga och kan därför snabbt absorbera fukt, vilket är praktiskt när linne används för till exempel kökstextilier och servetter.

RÄTT KLIMAT
Linne kan ha både långa och korta fibrer. Vi väver endast textilier av långfibrigt linne, eftersom det är starkast och inte luddar efter tvätt. Det finns goda förutsättningar för linodling i Europa, i länder med tempererat kust- eller öklimat där temperaturen är sval och fuktig. I Belgien, norra Frankrike och södra Holland är förutsättningarna särskilt goda för den skira växten med den vackra blåvioletta blomman.

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
INSPIRATION

Shop the look