_Alt text

Så tar du hand om din duk på bästa sätt

Om du tar hand om dina dukar på rätt sätt håller de sig fina i många år. Här är vår guide till hur du får ut så mycket som möjligt av alla vävda dukar.
Det finns många saker du kan göra för att få glädje av dina dukar i många år framöver. Först och främst rekommenderar vi att du alltid följer instruktionerna på dukens tvättrådslapp, och om du samtidigt följer våra övriga tips blir det ännu lättare att ta hand om din vävda duk.
När duken har blivit smutsig och behöver tvättas är det viktigt att du viker ut den helt innan du lägger den i tvättmaskinen – samtidigt får du inte fylla maskinen för mycket. Om maskinen är överfull blir textilierna inte ordentligt rena.
_Alt_text

SKYDDA FÄRGERNA
Om du vill ta extra väl hand om din duk rekommenderar vi att du använder DAMAVASK, vårt specialutvecklade tvättmedel som är helt fritt från parfym, färgämnen och optiska vitmedel. Förutom att hålla din duk ren skyddar och återställer du också färgernas intensitet. Undvik att använda mjukmedel, optiska vitmedel och blekmedel eftersom de sliter onödigt mycket på textilierna, och låt alltid duken hängtorka eftersom det gör duken slätare och är bättre för miljön.
Här hittar du fler råd om hur du tar hand om våra olika vävda dukar.

PLAIN DUK
PLAIN är en duk vävd av 100 % linne.
Skötselråd:Linnefibrerna tvättas rena vid 40 grader, så om det inte finns några fläckar behöver du inte tvätta duken vid högre temperatur. Materialet tål ända upp till 60 grader, men du behöver normalt inte tvätta duken vid denna temperatur.
Sträck duken försiktigt efter tvätt.
För att få en slätare duk rekommenderar vi att du centrifugerar den vid ett lågt varvtal, max 600–800 varv per minut. Häng sedan upp duken på tork och stryk den medan den fortfarande är fuktig.

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text

DAMASTVÄVD BORDSDUK
Våra damastvävda dukar är tillverkade av 100 % egyptisk dubbeltvinnad kammad bomull.
Skötselråd:
Duken kan tvättas i 60 °C. Tvätt i just 60 °C öppnar upp bomullen och tvättar den ren. Många tror att de skonar duken genom att tvätta den i 40 °C, men våra damastdukar är gjorda för att tåla en högre temperatur.
Sträck duken lätt efter tvätt och stryk den medan den fortfarande är fuktig för att få ett slätare resultat.

DAMASTVÄVD DUK MED BELAGD YTA
Vår damastduk med belagd yta är tillverkad av 100 % bomull och ytbehandlad med akryl.
Skötselråd:
Tvätta duken i 30 °C med tvättmedel för färgade textilier utan blekmedel.
Använd ett skonprogram eller centrifugera vid ett lågt varvtal för att få färre veck.
Låt duken hängtorka – helst över en bred torkställning eller en rundstav så att duken inte får några veck. Om du har ett bord som inte tar skada av fukt kan du efter tvätt placera den direkt på bordet
Stryk duken på baksidan – med eller utan ånga – men inte på högsta värme. Det räcker med 150 °C eller 2 punkter. Gör gärna detta medan duken fortfarande är fuktig. Duken tål inte att rullas ihop.
INSPIRATION

Shop the look