_Alt_text

4. VÄVNINGSPRINCIP
Damastvävningstekniken kännetecknas av täta och fintrådiga textilier. Vävning är en sammanflätning av två vinkelräta trådsystem, där de längsgående trådarna bildar varpen, medan de tvärgående trådarna bildar inslaget. Du kan arbeta med skaft- och/eller jacquardvävning, där skaftvävning skapar enkla mönster i rutor och ränder, medan jacquardvävning möjliggör avancerade mönster och designer, som bland annat finns i damastdukarna.
Bindningar är de sammanflätningspunkter som uppstår varje gång trådarna i varpen och inslaget passerar varandra i ett mönster. Det finns tre grundläggande bindningar – tuskaft, kypert och satin.
På Georg Jensen Damask används alla tre bindningsmetoderna, beroende av slutprodukten. De olika bindningarna framhäver uttrycket i de olika utförandena på olika sätt.

5. EFTERBEHANDLING/MERCERISERING
Det går att tillföra bomullsgarner och vävda bomullsmetervaror olika extra egenskaper genom efterbehandling. På Georg Jensen Damask använder vi mercerisering, som är en hållbar efterbehandlingsprocess av bomullsprodukter.
Behandlingen ger ett slätt och glansigt utseende samtidigt som fibrerna stärks och blir mer smutsavvisande.

6. TRÅDTÄTHET
Det är alltså inte antalet trådar per tum, utan snarare kvaliteten på bomullen och själva vävningen som är det verkliga kvalitetsmärket.