_Alt_text

KVALITETER OCH GARNER
Oavsett vilket material vi väver i, är det alltid med fokus på kvalitet, funktionalitet och hållbarhet. Vi arbetar med flera olika typer av garner som var och ett har sina specifika fördelar och egenskaper.

BOMULL:
Vi använder egyptisk bomull i de allra flesta av våra produkter. Egyptisk bomull är den finaste bomullsvarianten med längst fibrer och produceras i de flesta länder som producerar bomull. Namnet är därmed i högre grad en kvalitetsbeteckning än ett uttryck för ursprungslandet. Bomullens fiberlängd har stor betydelse för kvaliteten. Längre fibrer ger ett starkare och finare garn. Det innebär att endast 3-5 % av skörden världen över kan användas i vår produktion.
Vi använder dock även kombinationer av bomull med långa och medellånga fibrer när funktionalitet eller andra orsaker kräver det. I exempelvis handdukar är öglorna vävda med långfibrig bomull som ger extra mjukhet och basen, som öglorna vävs på, är vävd med en bomull med kortare fibrer eftersom dessa har en bättre absorptionsförmåga. Detsamma gäller för kökshanddukar där en bomull med kortare fibrer är bättre på att absorbera och avge vätska.

LIN:
I linproduktionen använder man det innersta lagret av stammen för att utvinna fibrerna och framställa garn. I sin naturliga form är lin ett grovt och relativt styvt material, men eftersom vi vill ha ett särskilt fint lin, kräver det flera bearbetningsprocesser för att uppnå den rätta mjukheten. Det unika med lin är att det är ett mycket slitstarkt material som bara blir mjukare när det används. Dessutom har lin en rad naturliga fördelar som innebär att det både är värmereglerande och antiseptiskt. Nästan allt lin produceras i Europa eftersom klimatet här är optimalt. Våra textilier i 100 % lin har både skördats och vävts i Europa.

ULL:
Vi använder ull i vår kollektion med accessoarer. Vi har kuddar och plädar i olika typer av ull. Fördelen med att använda ull till kuddar och plädar är att ull har en mycket god isoleringsförmåga och därmed värmer skönt under kalla kvällar. Dessutom håller ull färgen bra, är motståndskraftigt mot slitage och lockar sig inte.