_Alt_text

1. FIBERNS KVALITET
Kvaliteten på växtfibrer, såsom bomull, beror på fiberns längd och finhet. Ju längre fiber desto starkare och finare tråd. Egyptisk bomull ger den längsta bomullsfibern. Fiberlängden hos egyptisk bomull är mellan 30 och 50 mm. Georg Jensen Damask använder egyptisk bomull till dukar, sängkläder och handdukar. Även lin används till dukar, kimonor, diskhanddukar och disktrasor.
Lin är en hållbar textilråvara med goda egenskaper: det är slitstarkt, antibakteriellt, värmeisolerande och har en svalkande effekt på kroppen under sommaren. Det absorberar även fukt utan problem. Linet har i själva verket till viss del samma egenskaper som ull.

2. GARNETS KVALITET
Våra textilier är alla vävda av de bästa kvalitetsgarnerna som infärgas före vävningen för att uppnå högsta färgäkthet. Garn är en gemensam beteckning för en sträng av textilfibrer. Trådkonstruktionen visar om produkten består av enkla eller tvinnade trådar. Georg Jensen Damask använder uteslutande enkla garner till sängkläder, vilket enbart är möjligt för att vi huvudsakligen använder egyptisk bomull. En hög trådtäthet kommer från tvinnade garner, som normalt ger en grövre produkt. Ta till exempel lin. Det är en kvalitetsprodukt, men det har en trådtäthet på bara 50. Anledningen till detta är att de enskilda linnetrådarna är starkare än bomullstrådar. En hög trådtäthet kan därför inte vara den enda kvalitetsindikatorn.

3. INFÄRGNING
Georg Jensen Damask använder främst garnfärgning, eftersom denna typ av infärgning ger högsta möjliga färg- och tvättäkthet för hemtextilier. Men man måste vara medveten om att även en ljusäkta färg bleknar vid långvarig exponering för solljus.