_Alt_text

EFTERBEHANDLING
Det går att tillföra en rad extra användningsegenskaper till bomullsgarner och vävda bomullsmetervaror med hjälp av efterbehandling. Georg Jensen Damask använder mercerisering, som en efterbehandlingsprocess för bomullsprodukter som ger ett blankt och glansigt utseende samtidigt som fibrerna stärks och blir ytterligare smutsavvisande.
Lakan efterbehandlas genom sanforisering som är en tvångskrympning som stabiliserar metervaran och säkrar produktens dimensioner. Enskilda dukar efterbehandlas så att de blir smutsavvisande och mycket lätta att hålla rena. Linnesängkläder och kimonos genomgår en efterbehandlingsprocess som mjukgör fibrerna och dämpar det naturligt rynkiga som finns i linne.

VÄVTEKNIKEN DAMAST
Damast, som vi är särskilt kända för, är en vävteknik som ursprungligen härstammar från Han-dynastins Kina (200 år f.Kr.), där den användes för framställning av färgrika och eleganta silkestyger. Tekniken spred sig till Orienten via Sidenvägen, och Damaskus i Syrien blev huvudsäte för damasttekniken.
På medeltiden dök tekniken upp i södra Europa och spred sig norrut där den fick ett nytt centrum i Haarlem i Holland. Det var här som familjen Georg Jensen introducerades för vävtekniken och tog den till Danmark. Damasttekniken karaktäriseras av täta och fintrådiga textilier. Reliefuttrycket med matta och blanka ytor uppstår genom att den tvärgående (varpen) och den längsgående tråden (inslag) växelvis dominerar mönstret. Damastvävningen utförs på en jacquardvävstol och där används primärt satinbindningar för att ge den vackra designen det rätta uttrycket och hög detaljrikedom.

KVALITETSKONTROLL
Våra kunder förknippar oss med hög kvalitet och därför arbetar vi målinriktat med kvalitetskontroller av våra produkter. I nära samarbete med våra leverantörer har vi utarbetat detaljerade specifikationer för de toleranser vi kan acceptera för garnernas ojämnheter och färgdifferenser. Innan leverans kontrollerar leverantören att toleranserna uppfylls – och vid mottagandet går vi på nytt igenom produkterna för att säkerställa att eventuella variationer ligger inom specifikationerna. Den strikta kvalitetskontrollen garanterar att produkterna från Georg Jensen Damask alltid lever upp till kravet på hög kvalitet – och säkerställer att vi har en osedvanligt låg reklamationsgrad på bara 0,2 %.