_Alt_text

BINDNINGAR
Bindningar är de sammanbindningspunkter som uppstår varje gång som varp och inslag passerar varandra i ett mönster: Det finns tre basbindningar – tuskaft, kypert och satin. Vi använder alla tre bindningsmetoderna beroende på produkt och design. De olika bindningarna bidrar på var sitt sätt till att framhäva det optimala uttrycket hos de olika designerna.

TUSKAFT:
Tuskaftbindning är den enklaste av de tre bindningarna och används till exempel i våra lakan. Varptrådarna går växelvis över och under inslagstråden. Bindningen ger en mycket slitstark produkt.t.

KYPERTBINDNING:
Bindningen, som också kallas twill, bildar ett diagonalt mönster i tyget. I kypertbindningar går varptråden över två och under en inslagstråd. Eftersom bindningen har färre bindningspunkter än tuskaftbindningen blir resultatet en mycket smidig produkt som vi exempelvis kan se i våra kökshanddukar.

LÆRREDSBINDING:
Varptråden går över fyra och under en inslagstråd i en 5-bindig satin. Denna bindning ger en mycket blank och glansig yta. Därför är satinbindningen den mest använda bindningen i våra dukar och vårt sänglinne. Sängkläder som vävs med satinbindningar kännetecknas dessutom av en stor smidighet och andningsförmåga.