_Alt_text

DESIGNERS

John Becker

John Kristian Becker (1915-1986), dansk designer, vävare och författare utbildad hos Gerda Henning på Konsthantverksskolan och hos Geismar på Den danska vävskolan med examen från båda 1938. Efter en kort anställning som designer på Den blå fabrik började John Becker 1939 på Gerda Hennings privata vävstuga, där han särskilt fick en möjlighet att väva damast.
1946 öppnade John Becker tillsammans med hustrun Kirsten Becker ett eget handväveri i Søllerød. Ytterst upptagen av damastvävningen och dess möjligheter bar deras designer prägel av en stram komposition och välordnad rikedom i detaljerna. Bland detaljerna finns kombinationer av geometriska former och naturalistiska motiv. Med hjälp av många avstämda färgnyanser, som spelar mot varandra samt variation i de dina garnkvaliteternas struktur har de skapat harmoni mellan omgivningen och den vävda textilier. I början bestod produktionen huvudsakligen av bordslinne, golvmattor och kyrkotextilier, varav den sista kategorin skulle visa sig vara deras största succé, med en stor produktion av antependier, mässhakar och altardukar. Ett samarbete med Arne Jacobsen, enligt vars utkast de utförde scenmattan till Munkegårdsskolen och gardiner till SAS-huset, var i väldigt hög grad en teknisk utmaning, men bara den tekniska förståelsen kännetecknar de designer, som kom från Kirsten och John Beckers handväveri i Søllerød.
1958 företog John Becker och Bent Georg Jensen en resa tillsammans till den finska vävaren Dora Jund, kort efter kom John Beckers första design, Calypso, för Georg Jensen Damask, ut på marknaden. Detta blev startskottet på ett mångårigt samarbete som designer för Georg Jensen Damask där han fick mer än 35 olika designer lanserade och där han även har en fast plats i kollektionen.
För Georg Jensen Damask har John Becker bland annat designat diskhanddukarna Becker 63 och Twill samt duken Dandelion och Vildrose.
PRODUKTER DESIGNAT AV

John Becker