_Alt_text

DESIGNERS

Jette Nevers

Jette Nevers (f. 1943) utbildad på Konsthantverksskolan i Köpenhamn 1965. Med examen från Konsthantverksskolan öppnade Jette Nevers egen verkstad och blev känd för sina enkla, naturfärgade sjalar och ponchos. Från 1970 har hon experimenterat med olika vävtekniker och utfört en lång rad stramt komponerade bildmattor till större utsmyckningsuppdrag samt antependier, kormattor och mässhakor till åtskilliga danska kyrkor. Jette Nevers har alltid haft elever på sin verkstad och har därigenom haft ett betydligt inflytande för dansk textilkonst.
Jette Nevers arbetar med bildvävning i vid mening. Hon förmår som få att utforska själva vävtekniken för att kunna skapa de bilder och kompositioner som sedan bildar underlag för de enskilda arbetena. Hon plockades tidigt upp av vävarna Franka Rasmussen och John Becker, som respektive representerar den fria textilkonsten och den stramt disciplinerade vävningen. Jette Nevers verk kan delas in i fyra huvudgrupper – bildvävnader, kyrkliga uppdrag, tygdesign och fria experiment.
1978 startade ett årslångt och ännu gällande samarbete med Georg Jensen Damask och från Jette Nevers hand finns stilsäkra klassiker som Facet och Snöflinga i kollektionen.
Med flera kända verk samt en lång rad utställningar både i Danmark och utomlands har Jette Nevers satt sin tydliga prägel på dansk textilkonst.
För Georg Jensen Damask har Jette Nevers bland annat designat sängkläderna Facet samt Snöflinga-kollektionen som består av bordstabletter, bordslöpare och dukar.
PRODUKTER DESIGNAT AV

Jette Nevers