_Alt_text

DESIGNERS

Bodil Bødtker-Næss

Väverskan och formgivaren Bodil Bødtker-Næss (1942–1988) är ett betydande namn inom dansk textilkonst. Hon har tecknat några av Georg Jensen Damasks mest ikoniska motiv och var en del av den inre cirkeln av textilkonstnärer kring Georg Jensen Damasks väverier på 1970-talet.

Bodil Bødtker-Næss tog examen från textillinjen på Kunsthåndværkerskolen i Köpenhamn. Bland skolans lärare hade särskilt John Becker och Franka Rasmussen stor betydelse för Bodil Bødtker-Næss. Hos Becker lärde hon sig teknisk perfektionism och genom Franka Rasmussen stiftade hon bekantskap med konstnärligt experimenterande. Hon har under årens lopp utfört många storskaliga dekorations- och designuppdrag. Som lärare och inspiratör påverkade hon en hel generation av unga vävare.

Bodil Bødtker-Næss ställde höga krav på vävhantverket och professionellt experimenterande, och hennes starka känsla för fibrer och garn omsattes i naturinspirerade damastmönster och ornament. Hon arbetade ofta i stora format och med kompositioner som bygger på enkla bladformer som hålls på plats av exakta geometriska linjer.

1975 skapade hon mönstret till Georg Jensen Damasks klassiska julduk med en diskret men igenkännlig design som skapar stämning och framkallar minnen när duken läggs på bordet. Fyra år senare, 1979, designade hon det lika ikoniska påskmotivet utifrån de klassiska påsksymbolerna kyckling och ägg, som i designen förvandlas till ett stiliserat mönster.

PRODUKTER DESIGNAT AV

Bodil Bødtker-Næss