Journal Ellen SE

<div class="sub-heading--custom"> Intervju med Ellen Hillingsø</div><div class="main-heading--custom"> Ljuset fyller mig <br> med hopp och förundran </div>

Intervju med Ellen Hillingsø
Ljuset fyller mig
med hopp och förundran

För skådespelerskan Ellen Hillingsø för våren och ljuset med sig en helt ny energi och i år betyder de ljusare tiderna något väldigt speciellt.
Vad betyder våren för dig?
Det viktigaste av allt är ljuset! Sättet som ljuset förändras och den glädje ljuset för med sig. Jag tänker på det varje vår. Man tänker att klockan kan väl inte vara sex – det är ju helt ljust – och blir alldeles förvirrad och glad. Det är så härligt att våren plötsligt bara kommer.

Vad betyder det för dig att ljuset kommer?
Med ljuset spirar hoppet och man får en annan inställning till saker och ting. Ljuset är överväldigande och det fyller mig med hopp. Jag blir på bättre humör och känner mig lättare till mods. Det sociala livet påverkas positivt – jag är utomhus mer och känner mig fylld av liv på ett annat sätt än på vintern. Under vintermånaderna är jag mer inåtvänd och kurar ihop mig lite inomhus, men när våren kommer har jag naturligt mer energi att vara ute.

“Det är en slags livsfilosofi jag har den
måste bevara värdighet och följa ritualerna, även om tiderna är olika.”


Spelar våren en särskild roll i år?
Våren är en välsignelse varje år! När våren kommer känner man att det går åt rätt håll. Med det sagt tror jag att våren betyder något speciellt för de flesta i år. Vi har alla haft en tuff vinter – det känns som om det har legat ett kollektivt täcke över oss, och det har varit så mörkt. Men plötsligt ljusnar det och man börjar känna sig mer optimistisk.

Vad älskar du mest med våren?
Jag fylls av hopp och förundran över allt som knoppas, spricker och slår ut just nu. Det uppvaknande som sker är så otroligt härligt. Man står inte längre ut med alla tunga och mörka kläder man har haft på sig under vintern och vill bara slänga av sig dem! Det är nästan som om det sker en personlighetsförändring på våren, tycker jag.

Har du några vårtraditioner?
Jag gör några riktigt klassiska saker varje år: jag sätter fram utemöblerna, har påskluncher, plockar snödroppar, putsar fönstren och packar ned vintergarderoben.

Vad hoppas du på just nu?
Man kan bli lite smått galen av att vänta och hoppas. Men den här våren har hoppet fått en annan mening för mig. Jag hoppas att vi kan få komma ut och vara tillsammans igen – att vi kan träffas över en påsklunch. Det är inte helt orealistiskt, tänker jag. Det är väl egentligen ganska blygsamma förhoppningar, men faktum är att det nog är de lite försiktiga förhoppningarna som är de bästa.
Vad betyder påsken för dig?
Påsken betyder mycket för mig – det är något speciellt över den högtiden. Påsken och julen är de två perioder under året när allt är lugnt. Det finns inget mer rofyllt än långfredagen.

Vilka påsktraditioner har du i din familj?
Jag pyntar alltid till påsk med en vacker damastduk, påskägg, trollhasselgrenar i en vas, påskliljor och så vidare – jag bara älskar det. Vi brukar spela spel och dricka te utomhus oavsett väder – antingen med massor av kläder på oss och insvepta i filtar eller iförda bara en T-shirt. Vi brukar ha en stor påsklunch i vår stuga och barnen letar påskägg i trädgården. Det är dessutom en viktig tradition att måla påskägg eftersom min man är så otroligt duktig på det.

Hur ska ni fira påsk om det fortfarande finns restriktioner för sammankomster?
Vi firar påsken i alla fall. Jag tänker pynta ändå och gå all in! Om man inte kan göra något stort måste man göra något litet på ett storartat sätt. Det är en livsfilosofi jag har att man måste bevara värdigheten och hålla fast vid sina rutiner och traditioner, även om tiderna är annorlunda. Plocka fram dina ärvda silverbestick, duka ett vackert bord och gör det trevligt för det lilla sällskapet! Vi behöver det mer än någonsin.