• 100 dagars returrätt
  • Fri retur
  • Skickar dagligen
  • 257 års stolta traditioner
  • Fri frakt vid kôp ôver 600 SEK
Välj språk
John Becker

John Becker

John Kristian Becker (1915-1986), dansk designer, vävare och författare utbildad hos Gerda Henning på Konsthantverksskolan och hos Geismar på Den danska vävskolan med examen från båda 1938. Efter en kort anställning som designer på Den blå fabrik började John Becker 1939 på Gerda Hennings privata vävstuga, där han särskilt fick en möjlighet att väva damast.

1946 öppnade John Becker tillsammans med hustrun Kirsten Becker ett eget handväveri i Søllerød. Ytterst upptagen av damastvävningen och dess möjligheter bar deras designer prägel av en stram komposition och välordnad rikedom i detaljerna. Bland detaljerna finns kombinationer av geometriska former och naturalistiska motiv. Med hjälp av många avstämda färgnyanser, som spelar mot varandra samt variation i de dina garnkvaliteternas struktur har de skapat harmoni mellan omgivningen och den vävda textilier. I början bestod produktionen huvudsakligen av bordslinne, golvmattor och kyrkotextilier, varav den sista kategorin skulle visa sig vara deras största succé, med en stor produktion av antependier, mässhakar och altardukar. Ett samarbete med Arne Jacobsen, enligt vars utkast de utförde scenmattan till Munkegårdsskolen och gardiner till SAS-huset, var i väldigt hög grad en teknisk utmaning, men bara den tekniska förståelsen kännetecknar de designer, som kom från Kirsten och John Beckers handväveri i Søllerød.

1958 företog John Becker och Bent Georg Jensen en resa tillsammans till den finska vävaren Dora Jund, kort efter kom John Beckers första design, Calypso, för Georg Jensen Damask, ut på marknaden. Detta blev startskottet på ett mångårigt samarbete som designer för Georg Jensen Damask där han fick mer än 35 olika designer lanserade och där han även har en fast plats i kollektionen.

GEORG JENSEN DAMASK

Georg Jensen Damask är en kulturbärare av både dansk designtradition och hantverkshistoria. Vår historia bygger på stolta vävtraditioner sedan 1756 men det har funnits vävare i familjen bakom Georg Jensen Damask ända sedan 1500-talet. Både då och nu baseras textilierna på klassisk design, med fokus på funktionalitet och kvalitet.  

Genom åren har vi samarbetat med några av de mest erkända vävarna, designerna och arkitekterna som Arne Jacobsen, Cecilie Manz, Andreas Engesvik, Margrethe Odgaard och Nanna Ditzel. Dessutom har vi utfört åtskilliga projekt med kungahuset och kan med stolthet kalla oss för Kunglig Hovleverantör.