Hemma hos Alek Modin

Foto: Alek Modin
Foto: Alek Modin

Klassisk design i en färgstark inramning

Kvalitet, hantverk och inte minst färg är nyckelord hemma hos Digital Art Director Alek Modin. Tillsammans med sin partner började han 2019 renovera en villa från 1925 och idag har huset strax utanför Köpenhamn förvandlats till ett modernt hem fyllt med klassisk design och väl valda detaljer. På sin Instagramprofil bjuder Alek in sina följare till sitt hem och inspirerar andra inredningsintresserade med sin skandinaviska stil och djärva inställning till inredning – särskilt valet att måla innertaken i olika färger får stor uppskattning och uppmärksamhet från de många följarna.

Förutom vackra färger har det eleganta trähuset också ett 25 m2 stort sovrum som paret har inrett med fokus på att skapa den bästa miljön för en god natts sömn – och med en särskild tanke på den danska möbeldesignern och arkitekten Finn Juhl. Vi tog en pratstund med Alek om hans syn på design, kvalitet och det optimala sovrummet.  

Se Aleks Instagramkonto här.
<center>Foto: Alek Modin
Foto: Alek Modin

Hur skulle du beskriva din inredningsstil i allmänhet?

"Kort sagt skulle jag beskriva min inredningsstil som stilren och okomplicerad. Huset är inrett i skandinavisk design med fokus på bra material, hantverk och massor av färg. Jag arbetar digitalt, och därför anser jag att det är viktigt att de saker jag omger mig med har en speciell kvalitet, tyngd och bra taktila ytor som stimulerar sinnena. Särskilt de många färger vi har i huset ger en bra upplevelse – och man känner verkligen av rummens individualitet när de alla har var sin färg."
Foto: Alek Modin
Foto: Alek Modin

Hur skulle du beskriva ditt sovrum? Varför har du valt att inreda på det här sättet?

"Jag har haft sådan tur att vårt sovrum är hela 25 m2, så vi har riktigt gott om plats.
Det mest utmärkande med vårt sovrum är det blå taket som är inspirerat av ett tak som vi såg vid ett besök i Finn Juhls hus. Den blå färgen har en fräsch underton som är ren och klar och ger en härlig stämning som är fantastisk att vakna till. För att skapa en lugn miljö har vi bara valt ut de allra viktigaste sakerna. Alla våra saker ger ett lugnt intryck och har ett diskret formspråk som bidrar till en härlig stämning som omfamnar en. "

"Inredningen är också präglad av att jag tidigare har lidit av sömnbesvär. Jag är därför väldigt angelägen om att skapa den optimala inramningen som ger mig de bästa förutsättningarna för att få en god natts sömn, och detta har inneburit att vi har investerat lite extra i en fantastisk säng och härliga sängkläder."
Foto: Alek Modin
Foto: Alek Modin

Vad är ett trevligt sovrum för dig?

"För mig är sovrummet ett rum man har lust att vara i – både natt och dag. Det ska inte bara kunna användas när man sover utan det får gärna också vara en plats dit man kan dra sig tillbaka och koppla av. Exempelvis för att läsa en bok eller ligga i sängen hela söndagen med frukost på sängen och en bra podcast i öronen för att gå helt ner i varv efter en hektisk vecka. Ett bra sovrum bidrar till att ge rofylldhet, energi och en känsla av vardagslyx som jag älskar."
Foto: Alek Modin
Foto: Alek Modin

Vad är viktigt för dig när du väljer sängkläder?

"Jag tycker att sängkläder måste vara estetiskt tilltalande. Mönstret får gärna låta blicken vandra, men de måste få vila på något igenkännbart och estetiskt – och då är geometriska former fantastiska. Färgerna ska vara dämpade men fylliga och jag tycker att de bidrar till att skapa “ett rum i rummet” som står i fokus, och därför bör man välja den bästa kvaliteten. Detsamma gäller materialet. Vi tillbringar många timmar i våra sängar, så därför är det inget man ska spara in på. Välj ett material som omfamnar dig och inte stretar emot. För mig finns det inget bättre än att krypa i säng och omfamnas av sängkläder i mjuk egyptisk bomull. "

Vilka är dina tre viktigaste inredningstips, och skulle du vilja dela med dig av dem?

1. "Gör ett moodboard. Det behöver inte vara något tjusigt utan det fungerar bra med en samling sparade bilder på Instagram eller en mapp på din dator. Det är bara en plats där du samlar alla färger, material och idéer innan du börjar så att du är säker på att det finns ett samband och en röd tråd när rummet är klart. "

2. "Tänk långsiktigt och välj design av bra kvalitet och hållbarhet. Det kostar ofta lite mer, men det positiva med att du måste spara ihop till sakerna först är att du undviker impulsköp och inte dras med i de snabba och övergående inredningstrenderna. En annan fördel är att när sakerna är gjorda av bra material så håller de längre, får patina och blir bara vackrare med tiden. Om du växer från en möbel är det bara att sälja den vidare till någon annan som kan få glädje av den. Jag har ofta köpt och sålt vidare igen, så det har blivit en form av cirkulär möbelekonomi för mig – och på så sätt kan försäljningen av en möbel finansiera nästa."

3. "Välj saker med hjärtat och inte för att de är moderna. Jag älskar de personliga hem där man kan känna av personerna som bor där och se att de har lagt ner tid på att välja ut olika saker och möbler. Det bidrar till att ge ett spännande och unikt hem. Jag är övertygad om att man blir gladare av att leva på det sättet."