_Alt_text

Tvätt- och skötselråd

Det bästa rådet vi kan ge är att alltid följa tvättanvisningarna för varje produkt. Alla produkter har en påsydd etikett med tvättråd och tvättråden finns även på vår webbplats under respektive produkt. 
Här följer några allmänna råd om hur du bäst tvättar och sköter dina textilier:
  • Innan du använder en diskhandduk för första gången rekommenderar vi att du lägger den i blöt i kallt vatten i cirka 24 timmar. Detta får fibrerna att släta ut sig och ger en mycket god torkförmåga redan från början. 
  • Blötlägg frotté i kallt vatten i cirka 1 timme. Tvätta sedan handduken i 60 grader. Detta får öglorna att låsa sig, vilket minimerar risken för utdragna trådar.  
  • Tvätta vita/ljusa produkter separat. 
  • Tvätta färgade textilier separat. Vi rekommenderar tvättmedel utan blekmedel för färgade textilier för att bevara produktens färg så mycket som möjligt. 
  • Undvik att fylla maskinen för mycket. Det kan annars uppstå permanenta veck som kan vara svåra att stryka bort, och produkten kan bli sliten i vecken.  

Tips för fläckborttagning

Här följer några tips på hur du tar bort vanliga fläckar utan att skada din Georg Jensen Damask-produkt. För bästa resultat, behandla fläcken innan du tvättar textilierna – detta minskar bindningen av fläckens färgämnen och fetter.
När du använder fläckborttagningsmedel ska du alltid följa bruksanvisningen noggrant eftersom vissa produkter kan skada textilierna. Testa först på ett mindre synligt område för att vara säker på att varken färg eller fibrer påverkas av produkten.
Tänk på att många skönhets- och hygienprodukter innehåller kemikalier som kan bleka och missfärga vid direktkontakt med textilier.

APELSINJUICE
Skölj omedelbart fläcken under rinnande vatten, så är det störst sannolikhet att den försvinner helt. Om det inte hjälper kan du fukta fläcken med ett färglöst diskmedel, låta tyget ligga i 3-4 timmar och sedan tvätta det enligt anvisningarna på tvättrådet.
BLOD
Färska blodfläckar på textilier avlägsnas bäst genom att gnugga kallt vatten på fläcken och låta vattnet rinna genom tyget – varmt vatten får fläcken att binda till tyget. Tvätta sedan produkten enligt anvisningarna på tvättrådet. Många vita textilier kan normalt tvättas i 95 grader. Om blodfläckarna har torkat måste du lägga produkten i blöt. Använd ljummet vatten med ett färglöst diskmedel och låt tyget ligga i blöt i max. 30 minuter. Gnugga sedan försiktigt och låt vattnet rinna genom fläcken. Tvätta enligt tvättrådet. Intorkade fläckar kan vara mycket svåra att få bort.
CHOKLAD
Applicera ett färglöst diskmedel på fläcken. Låt tyget ligga i 3–4 timmar och tvätta sedan enligt anvisningarna på tvättrådet.
FETT
Fettfläckar försvinner vanligtvis när de tvättas enligt tvättrådet. Fläcken kan även gnuggas med ett färglöst tvättmedel före tvätt.
FRUKT/FRUKTSAFT/MARMELAD
Skölj omedelbart fläcken under rinnande vatten, så är det störst sannolikhet att den försvinner helt. Om det inte hjälper kan du fukta fläcken med ett färglöst diskmedel, låta tyget ligga i 3-4 timmar och sedan tvätta det enligt anvisningarna på tvättrådet.
HÅRFÄRG OCH SILVERSCHAMPO
Fläcken är vanligtvis omöjlig att få bort.
JORDLUKT, SUR LUKT ELLER ANNAN DÅLIG LUKT
Tvätta produkten enligt tvättrådet och använd även lite hushållsättika i tvätten. Desinfektionsmedlet Rodalon för inomhusbruk är särskilt effektivt. Följ bruksanvisningen.
KAFFE/KAKAO
Om fläckarna är färska kan du skölja produkten under rinnande vatten. Gnugga försiktigt på fläcken och låt vattnet rinna genom tyget. Du kan först doppa fläcken i standardmjölk och sedan gnugga med färglöst diskmedel. Låt produkten verka i 3–4 timmar och tvätta sedan enligt anvisningarna på tvättrådet. Du kan också dutta fläcken med lite glycerol före tvätt.
MJÖLK/MJÖLKPRODUKTER
De flesta fläckar försvinner vid tvätt enligt anvisningarna på tvättrådet. Alternativt kan du gnugga fläcken med ett färglöst diskmedel, låta det verka på tyget i 3–4 timmar och sedan tvätta enligt anvisningarna på tvättrådet.
POLLEN
Pollenfläckar är mycket svåra att få bort helt. Dammsug fläcken, applicera ett färglöst diskmedel och låt verka i 3-4 timmar. Tvätta enligt anvisningarna på tvättrådet.
RÖTT VIN
En fläck från ett rött vin med mycket tanniner kan vara omöjlig att få bort. I princip är det dock viktigt att agera snabbt: Skölj fläcken under rinnande vatten och låt vattnet rinna genom fläcken samtidigt som du gnuggar lätt. Tvätta sedan produkten enligt anvisningarna på tvättrådet. Fukta intorkade rödvinsfläckar med ett färglöst diskmedel, låt verka på tyget i 3-4 timmar och tvätta sedan enligt tvättrådet.
LÄSK
Fukta fläcken med ett färglöst diskmedel. Låt verka i 3–4 timmar och tvätta enligt anvisningarna på tvättrådet.
SOJA
De flesta fläckar försvinner vid tvätt enligt anvisningarna på tvättrådet. Alternativt kan du blanda 1 matsked hushållsättika med en kopp vatten och skölja fläcken med blandningen tills den är borta. Skölj efter med rent vatten och tvätta sedan enligt anvisningarna på tvättrådet. Till envisa fläckar kan du använda ett fläckborttagningsmedel. Testa produkten på ett dolt område och följ bruksanvisningen noggrant.
STEARIN
Få fläcken att hårdna genom att placera tyget i frysen eller genom att lägga en plastpåse med is ovanpå det utspillda stearinet. Bryt och skrapa sedan bort så mycket stearin som möjligt. Tvätta sedan dina textilier enligt anvisningarna på tvättrådet. Om stearinet är färgat kan du fukta fläcken med ett färglöst diskmedel, låta tyget ligga i 3–4 timmar och sedan tvätta det enligt anvisningarna på tvättrådet. Ett annat alternativ är att stryka med läskpapper/kaffefilter på båda sidor av fläcken. Detta suger ut stearinet/färgen ur tyget. Färgrester kan också avlägsnas genom att man försiktigt gnuggar med t-sprit.
TOMAT/KETCHUP
Tomat- och ketchupfläckar kan vara mycket svåra att få bort. Skölj omedelbart med rinnande vatten och låt vattnet rinna genom fläcken medan du gnuggar lätt. Tvätta sedan enligt anvisningarna på tvättrådet. Fukta intorkade fläckar med ett färglöst diskmedel, låt verka på tyget i 3-4 timmar och tvätta sedan enligt tvättrådet.