Nyhet

Banquet

När Christian IV på 1620-talet bjöd in till middag på Rosenborgs slott krävdes det en speciell duk som kunde stå i centrum för måltiden och den festliga stunden. Duken hade motiv av element från renässansmåltiden och inte minst ett invävt Christian IV-monogram. Nu lanserar Georg Jensen Damask en modern tolkning av den historiska duken i färgerna Pale Yellow och Soft Rose. Banquet-duken är fotograferad på Rosenborgs slott.

_Alt_text

Banquet

En modern tolkning av Christian IV:s praktduk

När Christian IV på 1620-talet bjöd in till middag på Rosenborgs slott krävdes det en speciell duk som kunde stå i centrum för måltiden och den festliga stunden. Exklusivt och i samarbete med kungarnas samling har Georg Jensen Damask fått tillåtelse att arbeta med det kulturhistoriska mönstret på duken och har med respekt för originalet skapat en modern tolkning.
Banquet-duken är fotograferad på Rosenborgs slott._Alt_text

Inspirationen till Banquet-designen är en damastduk från ”Kungarnas samlings” textilmagasin som ursprungligen vävdes på Christian IV:s sidenväveri i Köpenhamn. Motivet på den nya duken består av element från renässansmåltiden precis som Christian IV:s originalduk. Knivar och gafflar, fat med hummer, störar, karpar, frukt, nötter och konfektyr blandas i ett välordnat virrvarr. Bland motiven hittar du dessutom den magnifika påfågeln och ett invävt Christian IV-monogram som historisk referens.

"När design bygger på en historia idag bidrar det till att ge oss en förankring och en förståelse för oss själva och det samhälle, den värld och det kungarike vi är en del av”, förklarar Jesper Munk Andersen, museiintendent på Kongernes Samling

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt text

_Alt_text

Tanken är att den nya damastdesignen ska skapa en elegant och anspråkslös atmosfär för speciella tillfällen och gemensamma måltider, precis som originalet. Förutom den eleganta damastvävda duken i färgerna Pale Yellow och Soft Rose omfattar Banquet-serien linneservetter med fina broderade fiskar, citroner, humrar och hasselnötter samt damastvävda diskhanddukar med renässansmotiv i fyra färger.