_Alt text

Malene Hvidt om att hålla familjens arv vid liv

Arkitekt Malene Hvidt har i hög grad formats av sin pappa och farfar, Henrik och Peter Hvidt, som också är arkitekter. Förståelsen för handens skicklighet och användningen av rätt material är viktig för det arbete hon idag utför i arkitektfirman Spacon & X, som hon är delägare i. Hvidt lärde sig tidigt att det är viktigt att ta ställning till vad man omger sig med för att skapa ramarna kring ett bra liv. Och det är en erfarenhet som hon gärna vill föra vidare till sin egen son.
_Alt_text

INTERVJU

ArvJag minns fortfarande känslan av att sitta i farmors och farfars soffa och känna på kuddarnas och mattans olika strukturer. Jag betraktade deras hem, som var fyllt av noga utvalda föremål och konst, med stor fascination och nyfikenhet. Min farfar dog samma år som jag föddes, så jag har alltid försökt lära känna honom genom att utforska hemmet och hans möbler och byggnader.
Jag tror att vi alla försöker bygga vidare på något, och jag har haft turen att ha min familjs arv med mig redan tidigt i min uppväxt. Att förstå varifrån man kommer blir väldigt bildligt när man kan se det i en byggnad eller en möbel. Jag tillbringade nästan hela min uppväxt på pappas arkitektbyrå, och jag fascinerades av att han kunde skapa något – en bro eller ett stort huvudkontor – som skulle stå kvar långt efter hans livstid.
Precis som min farfar började vi på Spacon & X att göra inredningar och utrymmesoptimeringar och har sedan dess skalat upp för att göra många olika typer av arkitektur, men även design- och konstinstallationer och modevisningar. Gemensamt för alla våra projekt är att det ska vara hållbart och ha ett stort ansvar gentemot de material som används. Vi använder massiva och ärliga material som vi vet håller länge.

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text

INTERVJU

Hantverk

Det är först nu som jag verkligen förstår hur mycket min pappa och farfar har format mig. Det sätt som min farmor och farfar skapade ett hem på har verkligen inspirerat mitt sätt att leva. Jag är fascinerad av vardagslivet och därför älskar jag att göra bostäder och hem, för jag tycker att det finaste man kan skapa är ramarna kring ett bra liv. Förståelsen för hantverk och hur man arbetar med olika material är helt klart också något jag tagit med mig hemifrån. Därför är jag också stolt över att jag tillsammans med min pappa reproducerar farfars möbler så att de kan leva vidare.
Jag hoppas att vår son, Eli, också inspireras av sin uppväxt utan att vi dikterar vilken väg han ska gå eller vem han ska vara. Men jag skulle gärna vilja lära honom att uppmärksamma handens skicklighet, hur ett glas är munblåst eller hur en möbel är sammanfogad. Och även förståelsen för hur vardagsföremål skapar ramarna kring ditt liv, och varför är det viktigt att fundera över vad man omger sig med. Jag kan redan ana en glädje hos honom när han följer med i olika former av skapande. Det kan handla om att plantera något i trädgården, snida i trä med sin pappa eller när jag ritar på ett projekt.

INSPIRATION

Shop the look