Christina Meyer Bengtsson och Claus Meyer om sin speciella jultradition

Julen betyder mycket för Christina Meyer Bengtsson och Claus Meyer som har dekorerat hemmet med ett tomtelandskap och massor av gammalt julpynt de hittat på loppisar. I snart 20 år har de i december bjudit in 100 vänner och familjemedlemmar till en festlig och färgsprakande kväll med julspel, gryträtter från Mellanöstern och hemlagad glögg.
_Alt_text

Christina Meyer Bengtsson (CMB): I december är det 20 år sedan vi första gången framförde julspelet i ladan i vår trädgård. Vi startade den här jultraditionen eftersom jag en dag tänkte att vi borde använda ladan till något. Det är ganska ovanligt att ha en lada i en trädgård på Frederiksberg i Köpenhamn.
Claus Meyer (CM): Vi gillar att ha gäster och ville önska vår familj och vänner en god jul, och sedan blev vi goda vänner med en präst som kunde läsa upp julevangeliet.
CMB: De första åren klädde vi ut oss till Josef och Maria, men sedan dess har andra tagit över som huvudrollsinnehavare. Jag tror att våra barn är ganska nöjda med det. De tyckte att det var jobbigt när vi var Josef och Maria.
CM: Det var också jäkligt pinsamt! Vi kallar det faktiskt en julshow eftersom det är ett julspel som möter samtidssatir. En aktuell situation vävs alltid in i manuset som vi skriver tillsammans med de 20 vänner som hjälper till att göra föreställningen. Vår vän Knud Romer har spelat gud och varit med och skrivit en del manus. De har bland annat avhandlat Me Too, Trump och invandrarfientlighet. Förra året fokuserade vi på corona, och de vise männen var Mette Frederiksen, Mogens Jensen och Magnus Heunicke. Det var planerat att jag skulle spela Heunicke, men istället lämnade jag scenen och skrek att jag inte kunde. I bakgrunden stod en man iförd balaclava. Han steg fram, tog av sig huvan och sa: ”Okej, låt mig göra det då”. Det tog bara några sekunder innan folk insåg att det var Heunicke själv.

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text

CMB: Jag håller mig mer i bakgrunden som en del av änglakören. Jag ansvarar även för scenografin tillsammans med min väninna som är kostymdesigner i teatervärlden. Ladan har ett höloft med öppning uppe under taket och här hade min vän ett år satt upp ett stort och glänsande rött hjärta i metallfolie – en vulva som Jesus föddes ur. Helt naken med bara cowboystövlar på kom han ut genom hjärtat.
CM: I köket brukar jag få hjälp av tre–fyra vänner, så att vi kan servera mat till alla gäster. Julevangeliet utspelar sig ju i Betlehem, vilket är anledningen till att maten har sitt ursprung i Mellanöstern. Jag har i många år gjort en dhal och en kryddig marockansk rätt med långkokt kött. Det finns alltid olika sallader med granatäpple, apelsin, tahinidressing och andra klassiska ingredienser från Mellanöstern. Vi serverar detta med traditionella danska julkakor och konfekt.
CMB: Under tiden är det jag som har hand om bordsdukningen. Det är en kombination av Mellanösternstil och dansk jul. Det ska vara mångsidigt och färgstarkt med gammalt porslin och lite keramik som jag har gjort själv. Jag älskar att hitta gammalt julpynt på loppisar. Tomtenissar, små Dannebrogsflaggor och roliga saker. Jag gillar att bli nostalgisk och maxa julpyntet. Vi skapar också alltid ett tomtelandskap inne i matsalen.
_Alt_text

CM: Folk får gärna känna att vi har ansträngt oss. Våra sammankomster ska utstråla överflöd, men inte den typen med kaviar och champagne. Det ska finnas många rätter och olika typer av glögg och viner, konfekt och kakor – och det ska finnas mycket av allt. Jag har ofta gjort så mycket dhal att vi har kunnat äta det i två månader efteråt. Vi bjuder också in fler människor än vad huset rymmer, men det är en del av charmen. Hellre det än att några hålls utanför. Vi försöker skapa en varm och välkomnande atmosfär, där vi tänder ett ljus i människors liv så att det blir en dag de kommer att minnas länge.
Om: Christina Meyer Bengtsson är utbildad visuell designer och är grundare av Heartwork Design som gör grafisk och industriell design och löser inredningsuppgifter. Claus Meyer är kock och entreprenör och grundare av bland annat Meyers och Melting Pot-fonden. Han är också medgrundare av Noma, som flera gånger utsetts till världens bästa restaurang.

 

 

INSPIRATION

Shop the look