_Alt text

As Øland
Humor och skavanker skapar atmosfär


Julbordet behöver inte vara ett 'perfekt modebord' när As Øland dukar det. Hon gillar bäst när det är personligt och inte för snyggt och korrekt, och hennes gäster ska absolut inte vara rädda för att spilla på duken.
_Alt_text

Ärvda saker, vintagefynd, papperskonst och designföremål blandas när As Øland, kreativ chef på Dansk Mode & Textil, dukar sitt julbord med en vit linneduk och linneservetter från Georg Jensen Damask.
Personlighet är ett viktigt kodord för dukningen, som aldrig får bli för perfekt, förklarar hon.
”Jag älskar att blanda saker med olika uttryck. Jag gillar inte när allt är nytt, dyrt och vackert”, säger hon.
Det långa bordet i vardagsrummet är täckt med vita Royal Copenhagen-tallrikar som enligt As Øland ”skapar lite högtidlighet”. Där finns också vintagevinglas i olika färger, Griegst-porslin som gått i arv och finurliga juldekorationer som har samlats över tid.
Placeringskort och levande ljus
Vissa saker måste finnas på bordet varje år – annars blir det ingen jul. Det gäller bland annat mässingsstaken som As Ølands mormor för många år sedan lät göra hos en smed i tre exemplar och som nu står på bordet hos olika familjemedlemmar. De fina placeringskorten som skapats av konstnären Sarah Becker är också en del av dukningen år efter år.
_Alt_text

As Øland har en filosofi som går ut på att saker ska kunna användas och om de får lite patina är det bara fint.
”När du är gäst hos mig får du gärna spilla rödvin eller sås på duken. Jag har hellre fläckar på duken än att folk ska vara rädda för att spilla eller förstöra något. I mitt hem ska man leva, och jag tycker att skavanker är vackra”, säger hon.
I ett skåp har hon en hel samling dukar från Georg Jensen Damask som hon har fått eller köpt genom åren. I år dukas bordet med linneduk och servetter i vitt.
”Vi har en grej med dukar i min familj. Vackra dukar ger verkligen något extra till ett bord. På sommaren använder jag gärna färgade dukar, men när det är jul tycker jag att duken ska vara vit, eftersom uttrycket inte ska bli för tungt. Den vita färgen och de levande ljusen i kombination med mer juliga element ger ett fint helhetsintryck. Och jag tycker att det är något otroligt vackert med den broderade logotypen på linneduken”, säger hon.
För As Øland är det viktigt med ett vackert dukat bord till julmiddagen.

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text

Julgran med personlighet
I vardagsrummet bredvid matbordet står en liten, fyllig gran på den runda julgransmattan PLAIN. As Øland inte har ingen fot till sin julgran, men har i stället satt ner den i ett färgglatt nät.
”Det ger allt det traditionella som julen bjuder på en liten fräck vinkling”, säger hon.
Pyntet på granen är färgglatt och en fin blandning av roliga julgranskulor, pappersklipp och barnens egna skapelser.
”Jag har inte haft någon julgran på många år, så jag har inte så mycket pynt ännu. Det är viktigt för mig att det finns plats för barnens julpynt, och så gillar jag när det är en massa blandade saker i granen. Det viktigaste är att det ska vara levande ljus – det hör till”, förklarar hon.
As Ølands bästa tips för att skapa en personlig julstil är att skapa kontraster.
”Blanda gammalt och nytt. Tänk inte att saker och ting måste passa ihop – tänk hellre att de inte ska passa ihop. Låt barnen göra vackra placeringskort eller gör själv några fina pappersklipp. Ta med lite historia – till exempel från ditt barndomshem. Ett inslag av humor är också alltid viktigt. Var inte rädd för brister och skavanker. Kom ihåg att saker och ting ska användas”, säger hon.
INSPIRATION

Shop the look