DONATIONER

Hos Georg Jensen Damask har vi en grundläggande önskan om att göra skillnad där vi kan.
Med utgångspunkt i vår värld av textilier har vi därför deltagit i flera viktiga donationsprojekt genom åren – särskilt med fokus på barn.

För de kommande åren har vi därför engagerat oss helt i ett särskilt samarbete med World Childhood Foundation som arbetar med utsatta barn i hela världen.

Läs mer om projekten nedan.  
World Childhood Foundation

World Childhood Foundation


H.M. drottning Silvia grundade World Childhood Foundation 1999 i samarbete med 14 familjestiftelser, privata investerare och företag, som alla delade samma vision att skydda barns rätt till en trygg och säker barndom. I dag är H.M. drottning Silvia hedersordförande i styrelsen och fortsätter sitt arbete i kampen för att förebygga övergrepp mot barn.  

Under 2019 markerades 20-årsdagen av fondens grundande med lanseringen av H.M. drottning Silvias egen påskduk. Duken har en mycket speciell betydelse för den svenska kungafamiljen och bestod ursprungligen av två andra dukar med olika mönster som vävdes samman som en gåva till H.M. drottning Silvia på hennes 60-årsdag. En röd till jul, en gul till påsk och en klassisk vit för alla årstider och tillfällen. Alla dukarna pryds av drottningens monogram, och hon står själv bakom den eleganta designen i samarbete med den danska designern Diana Holstein.

För att stödja World Childhood Foundation beslutade H.M. drottning Silvia att låta designen från hennes personliga påskduk produceras till förmån för fonden. Duken vävs därför exklusivt till stöd för fondens arbete för att förebygga övergrepp mot barn. För varje såld duk går SEK 1000 oavkortat till World Childhood Foundations arbete.

När man köper drottning Silvias påskduk får man samtidigt ett Childhood-armband till ett värde av SEK 105 som tack och en symbol för att man stödjer utsatta barn och organisationen. Armbandet består av tio pärlor i olika färger där var och en symboliserar en artikel i FN:s barnkonvention – en vittnesbörd om att varje barn har rätt till en trygg och säker barndom.
Handloom Development program

Handloom Development program


Det fina hantverket är grunden för alla produkter i vår kollektion. Av samma skäl är det viktigt för oss att hjälpa till att stödja vävkonsten så att vi hjälper till att hålla den levande. Sedan 2013 har Georg Jensen Damask därför samarbetat kring flera produkter med ett litet indiskt familjeväveri i Karur – nu senast de handvävda PUK-servetterna.

Vårt samarbete med väveriet utgår från en gemensam passion för vävkonsten och handvävda textilier som på många ställen hör till det förflutna – även i Indien. Handvävning är en svår disciplin, och det är inte många som behärskar tekniken till fullo. Både i Skandinavien och Indien använder man sig mycket oftare av maskinvävning som inte kräver samma tid och kunskap. Familjeväveriet erbjuder därför ett helt unikt hantverk som har sina rötter i en mycket gammal tradition.

Varje gång du köper de handvävda PUK-servetterna stöder vi utbildning av vävare på det lilla väveriet i Karur. Vi betalar också för hälso- och livförsäkringar till vävarna för att bidra till väveriets fortlevnad och bevara det värdefulla hantverk som är grunden i all textilproduktion.

World Scout Foundation


World Scout Foundation är en stödorganisation för världens största ungdomsorganisation – den internationella scoutrörelsen. Organisationen bygger på ett globalt, frivilligt engagemang och som hedersordförande har H.M. kung Carl XVI Gustaf under många år varit djupt engagerad i scoutrörelsens verksamhet. Med anledning av kungens 60-årsdag 2006 och 100-årsdagen av grundandet av den internationella scoutrörelsen 2007 tog World Scout Foundation initiativ till att skapa en specialdesignad damastduk med Georg Jensen Damask som samarbetspartner och producent.

H.M. Drottning Silvia, som delar kungens djupa engagemang i scoutrörelsen, bidrog tillsammans med den danska textildesignern Diana Holstein till designen av damastduken.

Damastduken säljs internationellt genom World Scout Foundation, utvalda samarbetspartner och Georg Jensen Damask. Som ett resultat av samarbetet samlade Georg Jensen Damask in mer än 1 miljon euro till scoutrörelsens framtida verksamhet.