Arne Jacobsen

Arne Emil Jacobsen (1902-1971) utbildade sig först till murare tog senare examen från Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn 1927. Efter avslutad examen blev han anställd på Stadsarkitektens kontor i Köpenhamn men bara två år senare startade han en egen firma.

Han har ritat åtskilliga byggnader i Danmark, Tyskland och England och bland hans med kända projekt kan man nämna Nationalbanken i Köpenhamn, SAS Royal Hotel & Terminal, Köpenhamn och St. Catherine’s College i Oxford. Genom åren har han arbetat inom en mängd olika områden som ljusarmatur, bestick, dörrhandtag, tapetmönster och möbler – nedan ses hans ikoniska designer ”Ägget” och ”Svanen” som båda var en del av den ursprungliga interiördesignen till SAS Royal Hotel.

Genom hela livet mottog han åtskilliga prestigefyllda priser både såväl i Danmark som utomlands. Han var professor vid Kunstakademiets Arkitektskole i 11 år och kunde på så sätt influera en hel generation av danska arkitekter. Dessutom utnämndes han till hedersdoktor vid en lång rad utländska universitet och akademier.

Arne Jacobsen var en av de mest inflytelserika danska arkitekterna under 1900-talet. Han satte din modernistiska prägel på arkitektur i mer än 50 år – inte bara i Danmark utan internationellt också.

Vår kollektion ARNE JACOBSEN lanserades i samarbete med Arne Jacobsens barnbarn Tobias Jacobsen som en hyllning till den världskände arkitekten 2002 på 100-årsdagen av hans födelse. De unika och tidlösa designerna härstammar från en omfattande samling av icke-producerade skisser, som han efterlämnade vid sin död 1971.

Arne Jacobsen är designern bakom bland annat YPSILON-sängkläderna samt ARNE JACOBSEN-kollektionen som består av bordstabletter, damastdukar och bordslöpare.
Arne Jacobsen